Skip to main content

TÉR

A gyáripar és a képzőművészet összefonódása Győrben régre visszanyúló jelenség: az 1900-as évek elején – az alapítókkal ápolt szoros barátságának köszönhetően – Egon Schiele évekig saját műtermet tartott fenn a  Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. mostani területén. Bár ez a műterem nem élte túl a II. világháború bombatámadásait, a vállalat egy évszázaddal később új kulturális teret hozott létre a gyár területén.

Az épület eredetileg az ország első ipari méretű torula-élesztő gyáraként funkcionált, amelyben az 1990-es évekig elejéig folyt a takarmányélesztő-gyártás. Az ipari létesítmény berendezését leszerelték és 1998 óta várta újjáéledését. A tulajdonosok 2016-ban életre hívták a Concilium Arts Alapítványt, és az épület egy részét az alapítvány ingyenes használatába adták – ezzel létrehozva a Torulát. Intézményünk főtámogatója azóta is a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.

 

MŰVÉSZET

Célunk, hogy ezt az örökséget képviselve a régió kulturális szcénájának élesztőjeként működjünk, folyamatos lehetőséget biztosítva az alkotók és az érdeklődők találkozására. Független intézményként friss, progresszív kiállítások számára adunk teret, valamint rezidencia programot működtetünk, amelyet hamarosan nemzetközi szintre is kiterjesztünk.

KÖZÖSSÉG

A régió fiatal alkotóinak támogatása mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a teret élővé és aktívvá varázsoló közösség tagjai is otthonuknak tekintsék a Torulát. Ezért a művészeti kiállításokon túl a legkülönbözőbb közösségi rendezvényeknek, tevékenységeknek adunk helyet, otthont. Közösségfejlesztő tevékenységünk részeként továbbá folyamatosan bővítjük önkénteseink körét is.

Épületünkben helyet kapott

  • 8 egyéni műterem,
  • egy közösségi műterem,
  • egy 6 méteres belmagasságú, közel 400 m2-es kiállítótér, valamint
  • egy 40 m²-es közösségi tér.
A Torulát a nagy ipari múltú, 1884-es alapítású Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. hívta életre 2017-ben, az általa létrehozott Concilium Arts Alapítványon keresztül.

A művészetpártolásnak komoly hagyománya van a Győri Szeszgyárnál: August Lederer osztrák iparmágnás, 1895-ben lett többségi tulajdonos, ipari tevékenysége mellett nagy mértékben támogatta a bécsi szecesszió művészeit, leginkább Gustav Klimtet és Egon Schiele-t.

Fenntartónk:

Concilium Arts Alapítvány

Adószám: 18742284-1-08

Nyilvántartási szám: 08-01-0051367

Munkatársaink:

Rechnitzer Zsófia, művészeti vezető, rechnitzer.zsofia@torula.hu

Szombathelyi Sára, operatív vezető, szombathelyi.sara@torula.hu

Solymár Fanni, nemzetközi projektek, solymar.fanni@torula.hu

Sury Dalma, rendezvényszervező, hello@torula.hu

Elérhetőség

hello@torula.hu

+36 20 479 8485

9027, Győr, Budai út 7.

Nyitvatartás:

A kiállítások idején: a kiállítás leírásában meghatározottak alapján.

Kiállításokon kívüli időszakokban: egyéni bejelentkezéssel.