Skip to main content

2022. április 25 – május 13.

Az ember tervező lény.

 

Az építészet talán az egyik esszenciája ennek az alaptulajdonságunknak, mert alkotásai legtöbbször túlélik alkotóikat, vagyis rendesen hosszútávúak, ezért létrehozóiknak időben messzire kell előrenézniük.

Másrészt kikerülhetetlenek is. A modern ember életének nagy részét épületekben, mesterséges, épített környezetben tölti. Eközben elkerülhetetlen, hogy a térnek ezek az elemei hassanak rá: nemcsak a testére, hanem az intellektusára is.

Harmadszor a hajlék, mióta építünk, mindig drága volt. Összefogás, erőfeszítés és erőforrás, sokszor nélkülözés volt szükséges, s az ma is, hogy hozzájussunk. Ha így tekintünk rá, könnyű megértenünk és elfogadnunk társadalmi jelentőségét és hatásait. Ebben az aspektusban tehát túllép a techniai-esztétikai, vagy, ha úgy tetszik mérnöki-művészi kategóriákon, és kultúraformáló erőként tűnik fel, a kifejezés legteljesebb értelmében.

De miként jönnek létre ezek az alkotások, van-e vajon közös tudásunk erről?

Mi tehát az építész gondolkodásának titka? Hogy tapasztalja, értelmezi és érti meg az őt körülvevő, számtalan rétegű valóságot, mi módon szintetizálja a saját személyiségével és szubjektív szemléletével, világképével, végül ezáltal hogy születik, teremtődik, vagy jön létre a reakció: a terv?

A kiállításon hét magyar egyetem építészhallgatói mutatják meg a közönségnek önmagukat és azt a szellemiséget is, melyet az őket delegáló műhelyek képviselnek.

Kiállítók:

 

+ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi-Egyetem, Építészmérnöki Kar
+ Debreceni Egyetem, Műszaki Kar
+ MOME, Építészeti Intézet
+ Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar
+ Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar
+ Soproni Egyetem, Alkalmazott Művészeti Intézet
+ Széchenyi István Egyetem, Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar

Megnyitó: 2022. április 23. 16.00

A megnyitón beszédet mond:

Révi Zsolt az Concilium Arts Alapítvány képviseletében;
Czigány Tamás DLA, Ybl Miklós-díjas magyar építész,
a győri Széchenyi István Egyetem docense;
Tutervai Mátyás a Győr-Moson-Sopron megyei építészkamara elnöke

 

Next Post