Skip to main content

2022. június 11 – szeptember 18.

Maurer – a geometria, színelmélet, zene és az érzékelés különböző elméleteivel operáló – művei egyszerre játékos kísérletek és tudományos igényű megfigyelések. Inspirációinak és módszereinek egyik leglátványosabb alkalmazása a buchbergi kastélyban megvalósított Tér quasi kép (1982) volt, ahol egy előzetesen síkban szerkesztett konstrukciót vetített rá egy szabálytalan boltíves helyiség falaira és padlójára, beborítva ezzel a tér minden részletét.

„A gondolat, hogy egy egész teret, valamennyi határterületével együtt kvázi-képpé alakítsak, 1977 óta foglalkoztat. Az érdekel, hogy mechanikus-racionális úton abszurd téri helyzet jöjjön létre.” – fogalmazott Maurer Dóra 1982-ben, amikor megálmodta Dieter Bogner ausztriai kastélyában található toronyszoba kifestését.

Maurer buchbergi élményeinek felelevenítése most a Torula terében kap helyet egy monumentális helyspecifikus installáció formájában. Ez az alkalom azért is jelentős, mert a művésznő a 2008-as Ludwig Múzeumbeli kiállítása óta nem készített ebben a műfajban munkát, ilyen volumenűt pedig az eredeti mű keletkezése óta sem. A látványos alkotást egy grafikai mappa (1982) és az eredeti buchbergi munkáról szóló film (1983) egészíti ki.

Az, hogy Maurer Dóra a fiatal művészeket felkaroló Torula terében mutatja be grandiózus, 6+6+6 méteres installatív alkotását jól reprezentálja a művész közismerten demokratikus pedagógiai módszerét, aminek részeként bátorítja diákjait a kísérletezésre és az új utak keresésére, a világ vezető képzőművészeti trendjeinek naprakész követésére, mely remekül rímel a Torula progresszív víziójára és missziójára.

A kiállítás megtekinthető 2022. szeptember 18-ig.

Leave a Reply