Skip to main content

2022. október 4 – 2022. november 4.

A Torula pályázat útján biztosít egyszemélyes és csoportos műtermeket különféle művészeti ágak képviselőinek A műtermekben 2022-ben sokszínű művészközösség dolgozott: képzőművészek, iparművészek mellett egy zeneszerző is. A művészek egy közös, csoportos tárlaton mutatták be, min dolgoztak az elmúlt egy évben.

Egy szombat délelőttön tette fel a kiállítás címeként használt kérdést egy látogató a Torula földszinti kiállítóterében: „A művészek még alszanak?”.

Az alvás egyike a legmeghatározóbb emberi szükségleteinknek. A Torula művészeinek csoportos kiállítása 2022-ben alapvetően a szükségletekkel foglalkozott.

Nemcsak az egyén fiziológiai és pszichológiai szükségletei álltak a fókuszában, hanem a műtárgy kiállításhoz kapcsolódó szükségletei, illetve azon kérdések és késztetések, amik az alkotók művészeti tevékenységének mozgatórugói lehetnek.

A kiállításban látható alkotások – a képviselt művészeti területek sokféleségének is köszönhetően – többféle megközelítést alkalmaztak, de a művek közötti legfőbb különbség, hogy más és más az a kiindulópont, ahonnan a szükségletek fogalmát értelmezik.

Egyrészt vizsgálták emberi szükségleteink, a pszichológia személyiség- és motivációelméletei által felállított hierarchiáját, az egyén azon feszültségeinek folyton változó állapotait, amik az egyes szintek közötti mozgásra késztetik.

Másrészt elemezték a művész jelenléte nélkül, befejezetlenül hagyott mű műtárgy létének kérdéskörét, egy alkotás bemutatáshoz kapcsolódó feltételeit, illetve a művész saját művészeti tevékenységének és alkotói folyamatainak olyan elmaradhatatlan elemeit, amik a folytonos önkifejezésre, az önmegvalósítás újabb szintje felé sarkallják.

Néhány, máshol már bemutatott munkát új kontextusban láthattak a nézők, de a kiállításon szereplő művek többsége kifejezetten erre az alkalomra készült.

Kiállító művészek

Görözdi Rita, Görözdi Lilla, Kováts Hanna, Enzsöly Kinga, Petro Barbara, Marton Szabolcs és a Latent Visions (Besnyő Dániel és Kiss Patrik)

Kurátor: Sury Dalma

A megnyitó időpontja: 2022. október 4. 18:00

A kiállítást megnyitotta: Miklós Zsófia pszichológus, PhD jelölt.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a Torula rezidens Setup együttes. Az együttes tagjai: Józsa Bálint, Kovács Árpád és Májer Dániel.

Fotó: Gyarmati Balázs

One Comment

  • Üdvözlet! Ez egy hozzászólás.
    A hozzászólások moderálásához, szerkesztéséhez és törléséhez látogassunk el a honlapunk vezérlőpultjának
    Hozzászólások menüpontjához.
    A hozzászólok avatarját a Gravatar biztosítja.